Meedoen is voor iedereen: zelfstandig wonen in Boxtel

05-02-2019
Sinds december 2017 heeft Iris (19, niet haar echte naam) een eigen plek. Ze woont alleen in een mooi appartement in het centrum van Boxtel dat nu nog door Koraal locatie De La Salle van Woonstichting St. Joseph wordt gehuurd. Volgend jaar maart staat ze - als alles goed blijft gaan – helemaal op eigen benen, wat betekent dat ze ook verantwoordelijk wordt voor het betalen van de huur. De navelstreng met de behandelaars van De La Salle wordt rond die tijd helemaal doorgeknipt. “Ik kijk er nu al naar uit”, zegt ze. “Ik wil zelfstandig mijn eigen leven leiden, zonder opgelegde regels van anderen.”

Iris is bij De La Salle stap voor stap voorbereid op een zelfstandig bestaan buiten de muren van het behandelcentrum. Na de tragische dood van haar vader in de zomer van 2015 werd ze bij De La Salle in een woongroep opgenomen. “Ik had op dat moment geen contact met mijn moeder en had geen onderdak. Toen moest ik bij De La Salle gaan wonen, maar niet omdat ik gedragsproblemen zou hebben.”
“Ze kwam bij ons als een introverte meid die hulp nodig had bij het verwerken van de dood van haar vader”, zegt haar begeleider Cassie-Marie Martis. “We zagen vanaf het begin haar wil om dingen zelfstandig te doen. Iris heeft ook de discipline om dat te kunnen. Ze stond altijd op tijd op om naar school te gaan, daarin verzaakte ze nooit. Ze opereerde solistisch, soms wat bozig, maar we zagen geen gekke dingen.”

Als tussenstap naar zelfstandig wonen heeft Iris aanvankelijk een periode alleen op een kamer gewoond in het appartementencomplex op het terrein van De La Salle in Boxtel. Cliënten hebben een grote mate van vrijheid, maar in het gebouw is dagelijks 24-uurs begeleiding aanwezig, waar de jongeren op terug kunnen terugvallen indien nodig. Iris ontwikkelde zich goed en werd daarom opgenomen in het programma Let’s Move van de gemeente Boxtel en Koraal. In dit partnership worden kwetsbare jongeren snel en laagdrempelig – zonder in hulpverleningssystemen te verzanden – ondersteund in verdere stappen in hun leven.

Volledig artikel
Klik hier om het volledige artikel over Marieke te lezen

Deel deze pagina op