Aanjagers maken werk van Samen Beslissen met Regie op Locatie

05-09-2017
Aanjagers maken werk van Samen Beslissen
Yvonne Backes, Monique Jansen en Kitty Levels zijn zogeheten aanjagers voor Samen Beslissen mét Regie op Locatie bij locatie St. Anna. De woon-werkbegeleiders vervullen de rol van initiator in de woongroepen op Kastanjelaan 7 en 9 in Heel. En dat verloopt naar ieders tevredenheid. “Eigen verantwoordelijkheid, samen optrekken met collega’s en verwanten van cliënten, bewust naar je werk kijken; we willen het niet meer missen.” Drie enthousiaste vrouwen aan het woord.

Kitty: “Samen Beslissen mét Regie op Locatie was gedurende de pilot vorig jaar voor velen nog wat onwennig. Als medewerkers waren we gewend om steeds toestemming hogerop te moeten zoeken voor allerlei zaken. Het is dan vreemd wanneer je ineens samen met cliënten - als dat mogelijk is - en/of verwanten de regie in handen krijgt. Maar het went snel, kan ik gelukkig zeggen.”

Yvonne: “We hebben het gevoel dat het goed gaat op de groep, maar je bent toch altijd op zoek naar hoe zaken beter kunnen. Naar vernieuwing. Samen Beslissen mét Regie op Locatie helpt ons daar uitstekend in. Na de eerste bijeenkomst tijdens de pilot wisten we al: hier kunnen we iets mee.”

Monique: “Gedurende de pilot maakten we een verspillingswandeling over de afdeling. Toen zagen we in korte tijd wat er op de werkvloer allemaal kon verbeteren. Onze voorraden waren bijvoorbeeld te groot, de was lag onoverzichtelijk in het washok en klappers met informatie over patiënten stonden op de verkeerde plek. Die eerste actie was een echte eyeopener.”

Kitty: “Na de pilot wilde ik graag aanjager bij onze woongroep (Kastanjelaan 9) worden. Met het team proberen we zoveel mogelijk ouders en verwanten te betrekken bij Samen Beslissen mét Regie op Locatie. Die waren in eerste instantie nog wat sceptisch, maar raken ook meer en meer enthousiast over het feit dat ze mee kunnen denken en mee mogen beslissen over zaken die hun familieleden betreft.”

Yvonne: “Als ik zie dat we stilstaan, zoek ik als aanjager naar aanknopingspunten om de boel weer in beweging te krijgen. Ik vind het belangrijk dat we niet op de automatische piloot gaan werken. Bewust kijken waar je mee bezig bent, waar je als medewerker tegenaan loopt... Dt behoren we iedere dag te doen.”

Meer informatie
Klik hier om het complete artikel als pdf te downloaden en verder te lezen...

Deel deze pagina op